Instagram

lauantai 3. toukokuuta 2014

Tonni käteen, känni toteen?

Ei. Olen tässä viime kuukausien aikana harrastanut pientä "opintotuki-vuokra=köyhä" matikkaa. Suomalaisen opiskelijan korotettu opintotuki + asumistuki + opintolaina = n. 1000€ /kk. Tämä kuluu vuokraan ja elämiseen jää henk.koht. säästöistä 500€ /kk. 

Tarvitsen siis asunnon Vancouverin keskustasta, eli täältä:


Tällä alueella kaikki on suunnilleen kävelymatkan päässä. Keskustan asuinalueet ja niiden "suunnilleen" kuukausivuokrat näyttävät tältä:
Coal Harbour ($1500-$2200)
Gastown ($1400-$2200)
Yaletown ($1400-$2200)
West End ($1200-$1900)

Ikävä kyllä jos asuntoa etsiessäni näpyttelen maksimi kuukausivuokraksi 1000, löydän pienen rotanloukun kaukana keskustasta jonkun omakotitalon kellarista.

Okei.. Konsultoituani muutamaa opiskelevaa kaveriani tulin siihen tulokseen, että voin elää 300€/kk jolloin vuokraan jää 1200. Asunnon etsintä alkaa näyttää valoisammalta. 1200/kk löytää jo keskustan alueelta West End nimiseltä seudulta kalustettuja studioita. (Jopa 1 makuuhuone, ei vessaa ?!?!). Paikallinen lähteeni kuitenkin on kertonut, ettei West Endillä ole asuin paikkana paras maine (rottia, luteita, yms. suurkaupungin herkkuja) ja koulun sivuilla mainitaan rakennusten sielä olevan "hieman vanhempia"...eli homeessa. Tiedän, ei ole varaa nirsoilla, mutta näillä allergioilla asun mielummin teltassa kuin homeisessa rakennuksessa. Nimim. Kokemuksen käheä, osa-aika astmaattinen rintaääni. 

Toivotonta! Keskustan ulkopuolelta, akselilla North Shore - Kitsilano - Burnaby löytyisi siedettävämmän hintaisia ja näköisiä asuntoja, mutta sieltä joutuisin kulkemaan bussilla kouluun. Bussi lippujen kuukausi hinnaksi tulisi $90-$124. Saman tien voisin hankkia sen vähän kalliimman asunnon keskustasta. Säästyisi aikaa ja hermoja.

Tätä kuviota olen siis pyöritellyt jo jonkun aikaa, kunnes tänä aamuna huomasin tehneeni järkyttävän laskelmointi virheen. Koko ajan olen kuvitellut, että tonni on tonni, vaikka voissa paistaisi. Vaan eipä olekaan. Kiitos valuutan vaihdon ja Kanadan dollarin kurssin 1000€ = $1500.
$1500!!! Hallelujah! Sillä hinnalla saan jo pienen palatsin palvelijoineen, kultaharkon ja hevosen!
 Ja jos tosiaan pärjäisin 300€ ($450)/kk ja maksaisin vuokraa 1200€ niin sehän on jo n. $1800. Opintojen puolivälissä tulee tonttu veronpalautuksia. Tuosta!

Tähän lainaan vielä rakasta ystävääni (nimi jääköön mainitsematta ;)<3), joka on kituuttanut opiskelijabudjetilla viimeisen vuoden:


"Viina tulee aina ensin! Siihen riittää aina rahaa!"
                                             - Anonyymi ystävä  


Loppuun vielä ilmainen vinkki kaikille lukio ikäisille:
Pidä välivuosi, hanki töitä, säästä rahaa, asu kotona niin kauan kun voit ja hae jatko-opiskeluihin vasta kun olet varma alasta, jolle haluat ja pystyt näkemään paljon vaivaa pääsykokeita ja opiskeluja varten!


1 kommentti:

  1. Ilmainen vinkki kaikille lukioikäisille numero 2: Teidät yritetään opettaa velkakoukkuun jo nuorena. älkää haksahtako siihen paskaan.

    VastaaPoista