Instagram

perjantai 5. syyskuuta 2014

3 days in

Tosiaan! Tänään on kolme päivää koulua takana. Toisaalta tuntuu siltä, että ei mitään koulua ole käynytkään, koska päivät kuluvat erittäin nopeasti, mutta toisaalta taas tuntuu kuin olisi ollut täällä aina. Tai ainakin kuulunut tänne aina.

Ensimmäisen koulupäivänä me aikuiset ikähaarukalta 17-40v. leikimme piiri- ja tutustumisleikkejä. N. 50% luokastamme on valittu vuoden koulutusohjelmaan 4 kk "Acting Essentials" kurssilta. Toinen puolikas, johon itse kuulun, on hakenut suoraan. Alan kokemusta kaikilla on jotakuinkin saman verran.

Kaikki opiskelijat ovat tähän mennessä saaneet VFS repun, sateenvarjon, juomapullon, avaimenperä kaulanauhan, opiskelija ID kortin, avainkortit kaikkiin rakennuksiin, sähköpostiosoitteen ja henkilökohtaisen tietokoneen käyttäjätunnuksen. 

Säännöt. Aika perus settiä. Syrjintää, kiusaamista yms ei sallita lainkaan. Vuoden aikana poissaoloja saa olla max. 35. As in 35 oppituntia, ei 35 päivää. Mikäli raja ylittyy, opiskelija potkitaan ulos. Tärkein sääntö näyttelijöille on ulkonäköön ja pukeutumiseen liittyvä: Ei meikkiä, ei koruja, ei farkkuja tms tiukkoja vaatteita. Mukavat vaatteet, joissa voi liikkua. Miksi? Joka päivä alkaa "Warm up" tunnilla eli jooga/venyttely/hengitysharjoitus sessiolla. Ääni ja liike tunneilla liikutaan paljon, ja mikään ei saa olla vapaan liikkumisen ja tekemisen esteenä. Ensimmäinen asia, jonka eräs opettaja ensimmäisenä päivänä sanoi oli: "Tämä ei ole mallikoulu. Tänne ei tulla näyttämään nätiltä. Tämä on näyttelijäkoulu. Oppikaa olemaan kauniita käytökseltänne."


Opettajat. Yleinen oletus on se, että vain urallaan epäonnistuneet näyttelijät opettavat. Väärin. Kaikki koulumme opettajat ovat alalla aktiivisesti toimivia ammattilaisia. Tämä on yksi syy siihen, että joitakin tunteja joudutaan joskus perumaan tai siirtämään. Opettajalla saattaa olla kuvaukset. Yksi ehdottomista lemppariopeistani (Bill Marchant) tähdittää loka-marraskuussa alkavaa sarjaa Strange Empire. Odotan innolla, että pääsen näkemään hänen työskentelyään ja ehdottomasti työskentelyä hänen kanssaan. 
Ero aiempien opettajieni ja nykyisten opettajieni väillä on dramaattinen. Elokuvakoulun opettajat ovat rentoa sakkia. He sanovat asiat suoraan niitä kaunistelematta, kiroilevat ja kikattavat. He ovat avoimia omista tuntemuksista ja kokemuksistaan ja tekevät oppimisesta hauskaa. Osa opettajista tykkää väitellä ja saada aikaan intenssiivisiä keskusteluja ja osa kehottaa pohtimaan itsekseen asioita. Mutta kaikki ovat erinomaisia rääväsuita! 

Pieni koonti asioista, joita olen kolmen päivän aikana opettajien suusta kuullut:
"Breathe in with your croch"

"Loosen your genitals"

"If you're not farting you're probably not doing it right" 

"8,7,6,penis,5,4.."

"You can just fuck with it" 
Mitä olen oppinut? Tähän mennessä olen oppinut erinäisiä niksejä improvisointiin, sekä sen, että ihminen ei voi luoda mitään tyhjästä. Kaikki on jo olemassa, mutta taiteilijan tehtävä on muodostaa assosiaatioita asioiden välille ja sitä kautta kertoa tarina. Ei ehkä ollut paras suomennos, mutta sillä mennään. Heti ensimmäisenä päivänä saimme myös tehtävän, jonka näyttöhetki on huomenna. 5 hengen ryhmissä esitämme 10min pituiset "puolisuunniteltu impro" pätkät. Eli teema, ajatus, hahmot ja päätapahtumat on päätetty etukäteen, mutta käsikirjoitusta tai vuorosanoja ei ole. Ne heitellään fiiliksen mukaan.

Normi päivä. Herään kuuden jälkeen, jos haluan käydä aamulla suihkussa. Jos olen pessyt hiukset edellisenä iltana, nukun aamulla pidempään. Syön mahdollisimman ison aamupalan, pukeudun kuin olisin lähdössä lenkille (juoksutrikoot, urheiluliivit, toppi, huppari, lenkkarit..) ja jossain vartin yli- puoli kahdeksan välillä lähden taapertamaan kohti koulua. Matkaa on 2,2km ja siihen kuluu 20-25 minuuttia. 

Kampus sijaitsee aikalailla kaupungin keskustassa. Kiipeän portaat 7. kerrokseen ja lötköilen siellä kunnes ensimmäinen tunti alkaa. Ensimmäinen tunti rentoudutaan, hengitellään, haukotellaan, venytellään ja välillä vähän nukahdellaan. Se on sallittua. Seuraa n. 5min vessatauko ja sitten alkaa seuraava tunti. Kaikki muut oppitunnit ovat 2-3h ja yleensä päivässä on vain kaksi eri oppituntia. Seuraavat tunnit siis kuluvat joko koe-esiintymistä ja kameratyöskentelyä harjoitellessa. (Esim. eilen jokainen suoritti kameralle koe-esiintymisen, jonka jälkeen kaikki katsoivat yhdessä toistensa suoritukset ja keskustelivat niistä). Tänään kuuntelimme kaksi luentoa. Toisella luennolla puolet luokasta itki, koska aiheena oli erinäiset kriisit, joita kohtaamme, tukiverkoston muodostaminen ja vaikeista asioista puhuminen. Lounastauko. Toisella luennolla keskustelimme Avatar- elokuvasta ja tekstin analysoimisesta. Kävimme myös tutustumassa kirjastoon leikkimielisellä aarteen metsästys retkellä. Tämän jälkeen koulun kahvilassa oli tarjolla pizzaa ja keksejä ja mahdollisuus tutustua AC50 ja 51 (ylemmät "luokat")- tason näyttelijöihin. Tänään 11 tuntinen koulupäivä päättyi kuten jokainen torstai tästä päivästä lähtien tulee päättymään. Performance studies. Katsomme yhdessä elokuvan ja puhumme siitä. Keskitymme pääasiassa näyttelijöiden tai yhden tietyn näyttelijän suoritukseen. Tänään katsoimme ruotsalaisen taide-elokuvan nimeltä Persona. Ehdottomasti oudointa mitä olen hetkeen nähnyt.

Kello on nyt paikaillista aikaa keskiyö ja lupasin huomenna olla koululla tuntia aikaisemmin käymässä impropätkää läpi ryhmäni kanssa... Nukkuminen saattaa olla hyvä idea.

BTW tässä osoitteessa on aivan saatanan upeita kuvia viimeviikonlopun retkeltä. Enjoy.
 
 

2 kommenttia: