Instagram

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Roolittajan näkökulma

Tunnen taas olevani käsittämättömän etuoikeutettu. Perjantai iltapäiväni kouluni järjesti Q&A session roolittaja (casting director) Alex Newmanin kanssa. Alex on ollut mukana valitsemassa näyttelijöitä mm. sarjoihin: CSI, Glee, The Mentalist, Supernatural, Nip/Tuck, Major Crimes, American Horror Story ja Frendit 

Puolentoista tunnin aikana Alex kumosi stereotypian tympeistä ja ilkeistä roolittajista, jotka odottavat kaikkien koe-esiintyjien epäonnistuvan ja antoi toivoa kaikille aloitteleville näyttelijöille. "Me haluamme sinun onnistuvan! Mitä nopeammin löydämme rooliin sopivan näyttelijän, sitä helpompaa työmme on." Joskus tapahtuu jopa ihmeitä.
Alex kertoi mieleenpainuvimmasta kokemuksestaan Glee -sarjan roolittajana.
Finn Hudsonin rooliin ei meinannut millään löytyä koe-esiintymisten perusteella sopivaa näyttelijää. Epätoivoisena Alex selaili sähköpostiaan myöhään aamuyöhön, kunnes törmäsi Cory Monteithin koe-esiintymis videoon. Hänen mielestään Cory oli rooliin täydellinen. Ainut ongelma: hän ei laulanut. Kaiken lisäksi kanadalaisen näyttelijän olisi saatava työlupa ennen pian alkavia kuvauksia. Motivoitunut Cory ajoi autonsa Los Angelesiin koko matkan laulamista harjoitellen ja paikanpäällä sai vielä 10 minuutin pika-laulutunnin sarjan pianistilta ennen lopullista koe-esiintymistään. Tuotantotiimi piti hänestä niin paljon, että lykkäsi kuvauksia hänen osaltaan, jotta hänen työlupansa ehtisi astua voimaan. 
Lisäksi Alex paljasti, että sarjan käsikirjoituksessa ei alunperin ollut Kurt Hummel -hahmoa lainkaan, mutta Chris Colferin koe-esiintyminen sykähdytti tuotantotiimiä niin, että hänelle kirjoitettiin oma rooli. Tällaisia tapauksia on harvassa, mutta niitä kuitenkin on. Puhuessaan Alex painotti, että joka kerta kun näyttelijä koe-esiintyy roolittajalle, hän koe-esiintyy myös roolittajan tuleviin projekteihin. Eli jos koe-esiintymisesi on mieleenpainuva, roolittaja saataa ottaa sinuun yhteyttä myöhemmin sopivamman roolin tiimoilta.

 Roolittajia ei kuitenkaan kannata pommittaa koe-esiintymis-/ esittelyvideoilla jatkuvasti. "Työ on kiireistä ja tilanteesta riippuen, joko katson videon, tai en."
Ei myöskään kannata loukkaantua jos palaute on vähäsanaista; kaikille 1000lle koe-esiintyjälle ei vaan yksinkertaisesti ehdi antaa rakentavaa palautetta.


Tärkeimpiä huomioita:

- Älä pukeudu koe-esiintymiseen yliampuvasti.

- Tee taustatutkimus huolellisesti; kenelle koe-esiinnyt, katso mahdolliset edeltävät jaksot tai elokuvat, lue käskikirjoitus huolellisesti.

- Jos unohdat vuorosanat, se ei ole maailmanloppu.

- Pyri esiintymään myös teatterilavoilla; roolittajat etsivät jatkuvasti uusia kasvoja kaikkialta.

- Jos saat roolin, kohtele koko kuvaustiimiä hyvin. Sinut voidaan helposti kirjoittaa ulos.

- Tee asiat roolittajille mahdollisimman helpoksi.

- Älä koskaan lopeta itsesi kehittämistä.

- Koe-esiintymisesi alkaa kun astut ovesta sisään.

- Älä luovuta.


Frendit -sarjassa Alex ehti vaikuttaa vain viimeiset 3 tuotantokautta, mutta hän pääsi seuraamaan sivusta mm. sen kiitospäivä -jakson kuvauksia, jossa Brad Pitt vieraili. Hän kertoi, että Bradiä jännitti kovasti ja hän unohti ensimmäisen vuorosanansa: "Hyvää kiitospäivää" ja sen sijaan toivotti hyvää halloweenia.







"Loppukevennykseksi" lyhyt raportti maanjäristys harjoituksesta. Koska asustelen maanjäristysalueella, täällä järjestetään koulun toimesta tasaisin väliajoin maanjäristysharjoituksia. Viimeisin oli toissapäivänä. Ilmeisesti kun jytinä alkaa, täytyy pudottautua maahan, hakeutua pöydän alle suojaan, mielellään mahdollisimman kauas ikkunoista ja peileistä, ja pitää kiinni. Suojassa tulee pysyä vielä minuutti järistyksen loputtua. Harjoituksen aikana olimme luokkahuoneessa, jossa ei ole pöytää, yhdellä seinällä on peili ja kaksi seinää on täynnä ikkunoita. Opettajamme totesi rohkaisevasti:
"Tämä on vanha tiilirakennus ja ympärillämme on pelkkää lasia, jos nyt sattuisi maanjäristys, me kuolisimme kaikki."

Nuhanenä toivottaa kaikille aurinkoista viikonloppua!

1 kommentti: